Sudoper, koji bi trebao izabrati?
Sudoper, koji bi trebao izabrati?

Sudoper, koji bi trebao izabrati?

Zapravo, kada perilica posuđa još nije bila instalirana u svakoj kuhinji, sudoperi su se koristili prvenstveno za jednu stvar, naime za pranje prljavog posuđa. Većina današnjih kućanstava ima ugrađenu perilicu posuđa, pa je većina današnjeg posuđa i pribora prikladna za pranje u perilici posuđa, ali većina se posuđa prethodno opere u sudoperu, pa dobivamo prvo pitanje; koliko bi sudoper trebao biti velik?

Širina i dubina sudopera

Glavni kriterij pri kupnji sudopera je njegova veličina. Najbolje je izmjeriti dimenzije najveće zdjele za salatu, najvećeg lonca za juhu, najveće posude za pečenje i tava. Sudoper bi trebao biti barem toliko velik kao promjer vaše najveće zdjele ili lonca.

Jednostruki, dvostruki ili kutni sudoper

Kad perilica posuđa još nije bila obvezni element u kuhinji, dvostruki sudoper s odvodnim dijelom bio je neophodan. Prilikom pranja posuđa u sudoperu neophodan je dvostruki sudoper, jer u prvom posuđe čistite deterdžentom, a u drugom ga perete čistom vodom kako biste uklonili sve tragove. Otkad je perilica posuđa počela raditi ovaj posao, rijetko ste naišli na dvostruki sudoper, posebno u minimalističkim, modernim kuhinjama. Zato su danas jednostruki sudoperi prostrani i iz istog razloga iznimno moderni i prikladni za ispiranje. Također treba napomenuti da postoje i posebni oblici za kutnu montažu.

Također, pri odabiru kuhinjskih slavina obratite pozornost na funkcionalnost.

Pogotovo ako u sudoperu čistite nešto poput pladnja za pečenje, dobro će vam doći kuhinjska slavina na izvlačenje. Obratite pozornost i na visinu slavine jer će vam niska kuhinjska slavina uzrokovati mnogo problema prilikom ispiranja većih lonaca i posuđa.

Oblik slavine definitivno je stvar ukusa, no danas su neki oblici slavina potpuno nefunkcionalni, uglavnom zbog želje za modernim izgledom.

Sudoper od nehrđajućeg čelika, keramike ili umjetnog granita

Sudoperi od nehrđajućeg čelika su u zadnje vrijeme manje zastupani u kuhinji. Danas je zahvaljujući umjetnom granitu, kao i u keramičkom sektoru, moguća gotovo svaka boja. Mrlje od kamenca se na sudoperima od nehrđajućeg čelika brzo vide , a također se izuzetno brzo i ogrebu. Bijela keramička korita znatno su skuplja od, primjerice, korita od nehrđajućeg čelika ili granita, a nedostatak je velika težina, a prednost je jednostavno čišćenje.

Kad govorimo o granitnim sudoperima, ne mislimo na kuhinjski sudoper isklesan od prirodnog kamena. Umjesto toga, izrađene su od kvarcnog pijeska, najtvrđih komponenti granita i visokokvalitetnih kompozitnih smola. Ovaj mineralni materijal od kojeg se izrađuju kuhinjski sudoperi često je obogaćen srebrnim sastojcima koji bi trebali donijeti antibakterijsku higijensku zaštitu. Svaki proizvođač granitnih sudopera daje materijalu ime, poput B. Silgranit (Blanco), Fragranit (Franke), Cristadur (Schock) ili Xgranit (WEREO), a u većini slučajeva radi se o istom materijalu. Općenito, sudoper od umjetnog granita jednako je izdržljiv kao i keramički sudoper, ali cijena je znatno niža.

Ugrađeni sudoper

Oni koji vole puristički način života zasigurno će koketirati s takozvanim sudoperima. Ovo se postavlja izravno ispod pažljivo izrađenog izreza na kuhinjskom pultu. Na isti način, kuhinjske slavine, ekscentrični kontroleri ili dozatori sapuna također se ugrađuju izravno u radnu ploču. Funkcionalna prednost takvog sudopera svakako je lakše čišćenje, jer je površina kuhinjskog pulta potpuno ravna i bez rubova.

Jednodijelni kuhinjski pult i sudoper

Ako su cijela radna ploča i sudoper izrađeni od jednog komada, to je proizvod po mjeri koji se može napraviti od nehrđajućeg čelika, keramike ili čak umjetnog granita. Korištenje ovog proizvoda osigurava gladak, potpuno besprijekoran prijelaz s radne ploče na sudoper. Ovo posebno elegantno rješenje vjerojatno je najskuplje, ali vrlo posebno i vrlo jednostavno za njegu.