Pomivalna korita, kakšno naj izberem?
Pomivalna korita, kakšno naj izberem?

Pomivalna korita, kakšno naj izberem?

Dejstvo je, da, ko pomivalni stroj še ni bil vgrajen v vsako kuhinjo so se pomivalna korita uporabljala predvsem za eno stvar in sicer za pomivanje umazane posode. Večina gospodinjstev ima danes vgrajen pomivalni stroj zato se večina posode in pribora v današnjem času pomiva v stroju, vseeno pa je potrebno večino posode predhodno vsaj sprati v koritu, tako dobimo že prvo vprašanje; kako veliko naj bo pomivalno korito?

Širina in globina pomivalnega korita

Glavno merilo pri nakupu pomivalnega korita je njegova velikost. Najbolje je, da izmerite dimenzije svoje največje sklede za solato, največjega jušnega lonca, največjega pekača in ponve. Pomivalno korito naj bo vsaj tako veliko kot znaša premer vaše največje posode ali lonca.

Enojno, dvojno ali kotno pomivalno korito

Ko niste imeli pomivalnega stroja, je bilo dvojno pomivalno korito z odcejalnikom nujno potrebno. Pri pomivanju posode v pomivalnem koritu je nujno potrebno dvojno korito, saj v prvem posodo očistite z detergentom v drugem pa jo sperete s čisto vodo in tako odstranite vse sledi. Odkar je pomivalni stroj začel opravljati to delo, v sodobno opremljenih kuhinjah skoraj nikoli ne naletite na dvojni umivalnik. Velika korita za izpiranje so za to postala moderna. Obstajajo pa tudi posebne oblike za kotno vgradnjo.

Tudi pri izbiri kuhinjske armature bodite pozorni na funkcionalnost

Še posebej, če se v pomivalnem koritu očisti nekaj takega kot je pekač, vam izvlečna kuhinjska armatura pride še kako prav. Pozorni bodite še na višino armature saj vam bo nizka kuhinjska pipa povzročala nemalo težav pri splakovanju večjih loncev in posode.

Oblika armature je vsekakor stvar okusa so pa danes nekatere armature predvsem zaradi stremenja k modernemu videzu povsem nefunkcionalne.

Kuhinjski umivalnik iz nerjavečega jekla, keramike ali umetnega granita

Emajlirana pomivalna korita so preteklost. Danes je zahvaljujoč umetnemu granitu, pa tudi v keramičnem sektorju, možna skoraj vsaka barva. Na kuhinjskih koritih iz nerjavečega jekla se hitro poznajo madeži vodnega kamna, prav tako pa se izjemno hitro opraska. Bela keramična korita je si bistveno dražja kot naprimer inox ali granitna korita, prav tako je slaba lastnost visoka teža, prednost pa je enostavno čiščenje.

Ko govorimo o pomivalnih koritih iz granita, ne mislimo na kuhinjsko korito, izklesano iz naravnega kamna. Namesto tega so izdelana iz kremenčevega peska, najtrše sestavine granita ter visoko kakovostne kompozitne smole. Ta mineralni material, iz katerega so izdelana kuhinjska korita je pogosto obogaten s srebrnimi sestavinami kar bi moralo prinesti antibakterijsko higiensko zaščito. Vsak proizvajalec granitnih korit daje materialu svoje lastno ime, kot naprimer B. Silgranit (Blanco), Fragranit (Franke), Cristadur (Schock) ali Xgranit (WEREO), v večini primerov pa se gre tukaj za isti material. Na splošno je pomivalno korito iz umetnega granita prav tako odporen kot keramični umivalnik, vendar pa je cena bistveno nižja.

Podvgradno pomivalno korito

Tisti, ki ljubijo puristični življenjski slog, se bodo zagotovo spogledovali s tako imenovanimi podvgradnimi pomivalnimi koriti. Ta je nameščen neposredno pod natančno izdelanim izrezom na kuhinjskem pultu. Na enak način neposredno v delovno ploščo vgradijo tudi armature, ekscentrične krmilnike ali dozirnike mila. Funkcionalna prednost tako izdelanega pomivalnega korita je zagotovo lažje čiščenje, saj je površina kuhinjskega pulta povsem ravna in brez robov.

Kuhinjski pult in pomivalno korito iz enega kosa

Če sta celotna delovna plošča in pomivalno korito izdelana iz enega kosa, gre za po meri narejen izdelek, ki je lahko izdelan iz nerjavečega jekla, keramike ali pa tudi umetnega granita. Uporaba tega izdelka zagotavlja gladek, popolnoma brezhiben prehod z delovne plošče na umivalnik. Ta posebej elegantna rešitev je verjetno najdražja, a zelo posebna in zelo enostavna za nego.